Bijlage 4: Beoordelingsschalen huidige en referentiesituatie

Voor de beoordeling van de huidige situatie en referentiesituatie is er onderscheid gemaakt in een kwaliteitsniveau groen, oranje of rood. per aspect is een schaallat gedefinieerd voor de toekenning van deze kwaliteitsniveau’s. In het algemeen geldt: bij kwaliteitsniveau groen is sprake van een overwegend goede kwaliteit, er is geen sprake van overschrijding van wettelijke of beleidsnormen, knelpunten of anderszins. Bij rood is sprake van overwegend slechte kwaliteit, dat wil zeggen: er is sprake van overschrijding van normen of knelpunten. Bij oranje is er in zijn algemeenheid sprake van risico op normoverschrijding of knelpunten, de kwaliteit zit dan tussen groen en rood in.

Voor het zo objectief, navolgbaar en reproduceerbaar mogelijk toekennen van kwaliteitsniveaus zijn twee aspecten bepalend:

  1. Beschikbare informatie en de status daarvan;

  2. Beschikbare referentiewaarde voor het definiëren van kwaliteitsniveau groen, oranje, rood.

Per beoordelingsaspect is een schaallat voor de kwaliteitsniveaus gedefinieerd op basis van bovenstaande twee aspecten. De schaallat is gebaseerd op indicatoren die het meest tot de kern van het beoordelingsaspect behoren en waar goede informatie beschikbaar voor is om er een kwaliteitsniveau aan toe te kennen.

Beschikbare informatie en status daarvan

Hierbij is onderscheid in:

  1. Kwantitatieve informatie: dit betreft cijfermatige informatie, bijvoorbeeld data uit rekenmodellen of meetgegevens.

  2. Kwalitatieve informatie: dit betreft niet-cijfermatige informatie, bijvoorbeeld kaartmateriaal met landschapstypen.

  3. Expert-judgement: in dit geval is er geen kwantitatieve of kwalitatieve informatie beschikbaar en wordt teruggevallen op het oordeel van een specialist.

Bronvermelding

De huidige situatie en de autonome ontwikkeling zijn in beeld gebracht op basis van beschikbare (cijfermatige en kwalitatieve) informatie bij de Rijkswaterstaat, het ministerie van I&W, provincies, waterschappen en openbare bronnen. Per thema en beoordelingsaspect is in de navolgende hoofdstukken aangegeven welke bronnen specifiek zijn gebruikt. In de beschouwing van de autonome ontwikkeling zijn de gevolgen van verschillende trends en ontwikkelingen voor de verschillende beoordelingsaspecten meegewogen, zoals autonome trends die de kwaliteit van de fysieke leefomgeving beïnvloeden (zoals klimaatverandering). Ook is meegewogen wat de verwachte invloed is als het bestaande beleid wordt voortgezet. Waar mogelijk worden belangrijke onzekerheden expliciet benoemd (denk bijvoorbeeld aan klimaatscenario’s).

Beschikbare referentiewaarde voor het definiëren van groen, oranje, rood

Onder referentiewaarde wordt hier verstaan een waarde waaraan een kwaliteitsniveau wordt gerelateerd.

Hierbij is onderscheid gemaakt in:

  1. Wettelijke normen;

  2. Vastgestelde beleidsnormen of -doelstellingen;

  3. Advieswaarden van instituten (bijvoorbeeld GGD, RIVM, WHO);

  4. Expert judgement.

Bovenstaande opsomming moet als rangorde gezien worden in objectiviteit, navolgbaarheid en reproduceerbaarheid. Per beoordelingsaspect is deze rangorde afgelopen als een ladder, te beginnen bij 1 en eindigen bij 4. Als er wettelijke normen beschikbaar zijn, zijn die gehanteerd. Bij afwezigheid van wettelijke normen is teruggevallen op vastgestelde beleidsnormen en zo verder. Daar waar geen enkele andere referentie beschikbaar is om een kwaliteitsniveau aan te relateren, is teruggevallen op expert-judgement.

Voor alle criteria is de gehanteerde informatie en referentiewaarde gedefinieerd. Zie onderstaand voorbeeld.

Kaderrichtlijn water

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Ecologische en chemische toestand van oppervlaktewaterlichamen Bovenrijn, Waal, Boven-(en Beneden) Merwede, Nederrijn, Lek, Ijssel, Vechtdelta Groot-Salland, Beneden Maas, Bergsche Maas, BovenMaas, Bedijkte Maas, Grensmaas en Zanmaad (Factsheets KRW - Behorende bij Stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 (RWS, 2023. v6).

Beschikbare referentiewaarden

De chemische en de ecologische toestand van wateren op basis van de KRW-doelstellingen voor 2027.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De chemische en ecologische toestand van alle wateren voldoen aan de KRW-doelstellingen

Oranje

De chemische en/of ecologische toestand van de wateren voldoen deels aan de KRW-doelstellingen

Rood

De chemische en ecologische toestand van de wateren voldoen nergens aan de KRW-doelstellingen

Op basis van de beschikbare kwantitatieve informatie en de gedefinieerde schaallat is het kwaliteitsniveau toegekend voor de huidige situatie en de autonome ontwikkeling. Het toegekende kwaliteitsniveau geldt voor de genoemde Rijntakken en Maas.

Waardering autonome ontwikkeling

Bij de beschouwing van indicatoren is een waardering gegeven aan de autonome ontwikkeling, op basis van een kwalitatieve inschatting van ontwikkelingen die optreden als gevolg van:

  • De mate waarin autonome trends en ontwikkelingen leiden tot een vooruitgang of achteruitgang van de huidige situatie, zoals demografische veranderingen, klimaatveranderingen en veranderingen in de woningmarkt.

  • De mate waarin voortzetting van bestaand beleid leidt tot een vooruitgang of achteruitgang.

  • De mate waarin besluiten over plannen, programma’s en projecten die worden geïnitieerd door andere partijen leidt tot een vooruitgang of achteruitgang.

A4.1 Beoordelingsschaal hoogwaterafvoer

De beoordeling van de huidige situatie en referentiesituatie vond plaats aan de hand van onderstaande beoordelingsschaal.

Hoogwaterstanden

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Hoogwaterstanden bij een vaste terugkeertijd (HKV, 2020)

  • Hoogtekorten voor primaire keringen zoals berekend met OKADER (Asselman et al., 2022a)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van kwantitatieve informatie van (toename in) hoogwaterstanden en hoogtetekorten bij primaire keringen gerelateerd aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Hoogwaters (hoogwaterstanden) kunnen veilig gekeerd worden doordat er voldoende waterafvoer- en waterbergingscapaciteit is, waarbij dijkversterkingen niet of beperkt nodig zijn om aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid te voldoen.

Oranje

Hoogwaters (hoogwaterstanden) kunnen niet overal veilig gekeerd worden doordat langs enkele riviertrajecten de waterafvoer- en bergingscapaciteit niet voldoende is, waardoor dijkversterking nodig is om aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid te voldoen.

Rood

Hoogwaters (hoogwaterstanden) kunnen langs vele riviertrajecten niet veilig gekeerd worden doordat er onvoldoende waterafvoer- en waterbergingscapaciteit is. Grootschalige dijkversterkingen zijn nodig om aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid te voldoen.

Waterbergingscapaciteit

Status gebruikte informatie

Kwantitatief en kwalitatief:

  • beschikbare ruimte in uiterwaarden

  • effect van bergingsgebieden langs de Maas op hoogwaterstanden (HKV, 2020)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van kwantatieve en kwalitatieve informatie over beschikbare ruimte in uiterwaarden en effect van bergingsgebieden langs de Maas.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Hoogwaters (hoogwaterstanden) kunnen veilig gekeerd worden doordat de combinatie van waterafvoer- en waterbergingscapaciteit voldoende is waarbij dijkversterkingen niet of beperkt nodig zijn. Daarbij kan waterbergingscapaciteit in belangrijke mate bijdragen aan het reduceren van hoogwaterstanden of is deze niet van belang.

Oranje

Hoogwaters (hoogwaterstanden) kunnen niet overal veilig gekeerd worden doordat langs enkele riviertrajecten de combinatie van waterafvoer- en bergingscapaciteit niet voldoende is, waardoor dijkversterking nodig is. Hierbij is waterbergingscapaciteit van beperkt belang voor het reduceren van hoogwaterstanden of draagt deze niet voldoende bij aan het reduceren van hoogwaterstanden.

Rood

Hoogwaters (hoogwaterstanden) kunnen langs vele riviertrajecten niet veilig gekeerd worden doordat er onvoldoende waterafvoer- en waterbergingscapaciteit is. Grootschalige dijkversterkingen zijn nodig. Hierbij is waterbergingscapaciteit van groot belang, maar draagt deze onvoldoende aan het reduceren van hoogwaterstanden.

A4.2 Beoordelingsschaal waterbeschikbaarheid en (drink)watervoorziening

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie vindt plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Zoetwatervoorziening

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Terugkeertijden van watertekorten (Asselman et al., 2022a, Pouwels et al., 2021)

Beschikbare referentiewaarden

In het Deltaprogramma Zoetwater is het doel gesteld om weerbaar te zijn tegen een droogte die eens in de 20 jaar voorkomt.

Expert judgement op basis van het beleidsdoel en de kwantitatieve informatie van watertekeorten

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Er is voldoende zoetwater beschikbaar in de nationale zoetwater-buffers en in het bijzonder in het IJsselmeer om weerbaar te zijn tegen een droogte met een herhalingstijd van eens in de 20 jaar.

Oranje

De beschikbaarheid van zoetwater in de nationale zoetwater-buffers en in het bijzonder in het IJsselmeer is soms onvoldoende om weerbaar te zijn tegen een droogte met een herhalingstijd van eens in de 20 jaar.

Rood

Er zijn te vaak tekorten van beschikbaar zoetwater in de nationale zoetwater-buffers en in het bijzonder in het IJsselmeer en de buffers en aanvoer naar buffers niet voldoende zijn om weerbaar te zijn tegen een droogte met een herhalingstijd van eens in de 20 jaar.

Laagwaterstanden

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Inlaatbeperkingen bij waterinlaatpunten (Asselman et al., 2022a)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van frequentie en duur inlaatbeperkingen

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De laagwaterstanden en grondwaterstanden, voornamelijk ter hoogte van belangrijke inlaatlocaties, zijn bijna altijd voldoende hoog. Onderschrijding komt hoofdzakelijk voor met een herhalingstijd van eens per 10 á 20 jaar.

Oranje

De laagwaterstanden en grondwaterstanden, voornamelijk ter hoogte van belangrijke inlaatlocaties zijn soms te laag. Onderschrijding komt hoofdzakelijk voor met een herhalingstijd van eens per 2 á 10 jaar.

Rood

De laagwaterstanden en grondwaterstanden, voornamelijk ter hoogte van belangrijke inlaatlocaties, zijn vaak onvoldoende hoog. Onderschrijding komt bijna jaarlijks voor.

A4.3 Beoordelingsschaal riviersysteem met riviernatuur

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Hydrodynamiek

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Waterstanden bij verschillen herhalingstijden (Klijn et al., 2022).

  • Jaarlijkse inundatiefrequentie- en duur van de uiterwaarden (Asselman et al., 2022a)

  • Grondwaterstanden (Asselman et al., 2022a)

Beschikbare referentiewaarden

Op basis van verwachte jaarlijkse inundatiefrequentie- en duur van de uiterwaarden, variatie aan waterstanden, en grondwaterstanden. Deze worden middels expert judgement gerelateerd aan de streefbeelden gesteld vanuit de PAGW (Programmatische aanpak grote wateren).

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Er is een grote temporele en ruimtelijke variatie in rivierwaterstanden, inundatie en grondwaterstanden, waardoor de rivierdynamiekhet riviersysteem goed geschikt is voor robuuste riviernatuur

Oranje

De hydrodynamiek is matig. Er is redelijke temporele en ruimtelijke variatie in rivierwaterstanden, inundatie en grondwaterstanden, waardoor de hydrodynamiek in het riviersysteem matig geschikt is voor robuuste riviernatuur.

Rood

De hydrodynamiek is slecht. Er is weinig temporele en ruimtelijke variatie in rivierwaterstanden, inundatie en grondwaterstanden, waardoor de hydrodynamiek in het riviersysteem slecht geschikt is voor robuuste riviernatuur.

Morfodynamiek

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Mate van hydroynamiek (paragraaf 5.4.1)

Kwalitatief:

  • Doorgaand transport van sediment (Klijn et al., 2022)

  • Mate van uitwisseling van sediment tussen zomerbed, oevers en winterbed (Klijn et al., 2022)

Beschikbare referentiewaarden

Op basis van mate van hydrodynamiek, mate van doorgaand transport van sediment, en mate van uitwisseling van sediment tussen zomerbed, oevers en winterbed. Deze worden middels expert judgement gerelateerd aan de streefbeelden gesteld vanuit de PAGW (Programmatische aanpak grote wateren).

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De morfodynamiek is goed. Er is sprake van natuurlijke sedimentatie-erosieprocessen in het zomerbed, de oeverszone en het winterbed, waardoor de morfodynamiek in het riviersysteem goed geschikt is voor robuuste riviernatuur.

Oranje

De morfodynamiek is matig. Er is beperkt sprake van natuurlijke sedimentatie-erosieprocessen in het zomerbed, de oeverszone en het winterbed, waardoor de morfodynamiek in het riviersysteem matig geschikt is voor robuuste riviernatuur.

Rood

De morfodynamiek is slecht. Natuurlijke sedimentatie-erosieprocessen in het zomerbed, de oeverszone en het winterbed kunnen slechts zeer beperkt plaatsvinden, waardoor de morfodynamiek in het riviersysteem slecht geschikt is voor robuuste riviernatuur.

Ruimte voor natuurontwikkeling

Status gebruikte informatie

Kwalitatief:

  • omvang van het rivierbed en de ruimte voor riviernatuur (Asselman et al., 2018).

  • mate van connectiviteit (Asselman et al., 2022).

  • beoordeling hydro- en morfodynamiek (planMER)

Beschikbare referentiewaarden

Op basis van beschikbare ruimte voor natuurontwikkeling (kwantiteit) en mogelijkheden voor herstel rivierdynamiek (kwaliteit) is bepaald welke ruimte er is voor ontwikkeling van riviernatuur.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Er is veel ruimte voor ontwikkeling van riviernatuur met onderlinge connectiviteit en het toelaten van natuurlijke rivierdynamiek..

Oranje

Er is beperkt ruimte voor ontwikkeling van riviernatuur en/of met beperkte onderlinge connectiviteit en beperkte mogelijkheden voor natuurlijke rivierdynamiek.

Rood

Er is geen/te weinig ruimte voor ontwikkeling van riviernatuur met te weinig onderlinge connectiviteit en geen/te beperkte mogelijkheden voor toelaten van natuurlijke rivierdynamiek.

A4.4 Beoordelingsschaal transport over water

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie vindt plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Bevaarbaarheid

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Aantal waterdiepteknelpunten in de Rijntakken en de minst gepeilde diepte per riviertak (Rijkswaterstaat, 2022; deelrapport Handelingsperspectieven Droogte)

  • Onderschrijding minimale waterdiepte in aantal dagen per jaar (Asselman et al., 2022a)

  • Aansluiting sluizen en kanalen (Asselman et al., 2022a).

Beschikbare referentiewaarden

Norm: Minimale waterdiepte/aflaaddiepte zoals vastgelegd door het CCR en TEN-T

De kwantitatieve informatie is gerelateerd aan de gestelde norm. Hierbij is middels expert judgement en de kwantitatieve informatie ingeschat of overschrijdingen van de norm voornamelijk te relateren zijn aan een lokale situatie of om systeemfunctioneren.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De Rijntakken en Maas zijn goed bevaarbaar bij laagwater. Sluizen, havens en kanalen zijn bereikbaar met voldoende aflaaddiepte en voor de Rijntakken wordt voldaan aan de norm voor laagwater.

Oranje

De Rijntakken en Maas zijn niet altijd goed bevaarbaar bij laagwater. Sluizen, havens en kanalen zijn soms bereikbaar met beperkte aflaaddiepte en voor de Rijntakken wordt de norm voor laagwater op een enkele locatie en met beperkte diepte en voor beperkte duur overschreden.

Rood

De Rijntakken en Maas zijn vaak niet goed bevaarbaar bij laagwater. Sluizen, havens en kanalen zijn vaak slechts bereikbaar met beperkte aflaaddiepte en voor de Rijntakken wordt ruim niet voldaan aan de norm. Dit gebeurt op meerdere locaties, met een ruim te kleine waterdiepte en/of voor langere duur.

A4.5 Beoordelingsschaal economische ontwikkelingen en ruimtelijke kwaliteit

De beoordeling van de huidige situatie en referentiesituatie vindt plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Regionale economische ontwikkeling

Status gebruikte informatie

Kwalitatief

  • Beeld op de Rivieren. Ontwikkelperspectief voor de Maas en Rijntakken (WSP, Juni 2021)

  • Nationale Omgevingsvisie (Ministerie van BZK, 2020)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van de omschrijvingen uit bovenstaande bronnen, evenals de kennis van vele specifieke plannen die allen een claim leggen op het rivierengebied zoals bijvoorbeeld recreatie, waterveiligheid, zandwinning, landbouw en industrie.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Er is voldoende ruimte beschikbaar voor gewenste regionale economische ontwikkelingen (zoals riviergebonden bedrijvigheid, (water)recreatie, natuurinclusieve landbouw, ed.) in de uiterwaarden.

Oranje

Er is in beperkte mate ruimte beschikbaar voor gewenste regionale economische ontwikkelingen (zoals riviergebonden bedrijvigheid, (water)recreatie, natuurinclusieve landbouw, ed.) in de uiterwaarden.

Rood

Er is geen ruimte beschikbaar voor gewenste regionale economische ontwikkelingen (zoals riviergebonden bedrijvigheid, (water)recreatie, natuurinclusieve landbouw, ed.) in de uiterwaarden.

Ruimtelijke kwaliteit

Status gebruikte informatie

Kwalitatief

  • Beeld op de Rivieren. Ontwikkelperspectief voor de Maas en Rijntakken (WSP, Juni 2021)

  • Nationale Omgevingsvisie (Ministerie van BZK, 2020)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van bovenstaande documenten. Daarnaast zorgen de vele verschillende functies zoals energietransitie, waterveiligheid, recreatie, industrie, scheepvaart, landbouw, cultuurhistorie met allen hun eigen claim op het landschap ervoor dat de ruimtelijke kwaliteit in het gebied onder druk staat.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De ruimtelijke kwaliteit (belevingswaarde, gebruikswaarde en toekomstwaarde) van het rivierengebied is goed.

Oranje

De ruimtelijke kwaliteit (belevingswaarde, gebruikswaarde en toekomstwaarde) van het rivierengebied staat onder druk.

Rood

De ruimtelijke kwaliteit (belevingswaarde, gebruikswaarde en toekomstwaarde) van het rivierengebied is onvoldoende.

A4.6 Beoordelingsschaal natuur

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie vond plaats aan de hand van onderstaande beoordelingsschaal.

Natura 2000

Status gebruikte informatie

Kwaltitatief:

  • Instandhoudingsdoelstellingen Natura 2000: Natura 2000-beheerplannen

  • Stand van zaken instandhoudingsdoelen: indien beschikbaar

  • Bijdrage PAGW aan Natura 2000-opgave: Van der Sluis, T., B. Pedroli, I. Woltjer, E. van Elburg, G. Maas (2020) Uitwerking PAGW natuuropgave Hotspots Grote Rivieren; Eindrapport. WENR rapport 3031

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van het behalen van de Natura 2000-instandhoudingsdoelstellingen

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De instandhoudingsdoelstellingen bevinden allen zich in een gunstige staat van instandhouding.

Oranje

De instandhoudingsdoelstellingen bevinden zich deels in een gunstige staat van instandhouding, er zijn nog knelpunten.

Rood

De instandhoudingsdoelstellingen bevinden zich grotendeels nog niet in een gunstige staat van instandhouding, er zijn nog veel knelpunten

Natuurnetwerk Nederland

Status gebruikte informatie

Kwalitatief- en kwantitatief:

  • Status werving en inrichting NNN (Compendium voor de Leefomgeving, 2022a).

  • Ruimtelijke condities NNN (Compendium van de Leefomgeving, 2022b)

  • Beoordeling hydro- en morfodynamiek (planMER)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van behalen van nieuw areaal en kwaliteit NNN

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De kwaliteit en kwantiteit van het Natuurnetwerk Nederland is goed. Er wordt voldaan aan alle ecologische vereisten.

Oranje

De kwaliteit en kwantiteit van het Natuurnetwerk Nederland is matig, er wordt deels niet voldaan aan alle ecologische vereisten.

Rood

De kwaliteit en kwantiteit van het Natuurnetwerk Nederland is slecht. Er wordt niet voldaan aan alle ecologische vereisten.

Kaderrichtlijn water

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Ecologische en chemische toestand van oppervlaktewaterlichamen Bovenrijn, Waal, Boven-(en Beneden) Merwede, Nederrijn, Lek, IJssel, Vechtdelta Groot-Salland, Beneden Maas, Bergsche Maas, BovenMaas, Bedijkte Maas, Grensmaas en Zanmaad (Factsheets KRW - Behorende bij Stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 (RWS, 2023. v6).

Beschikbare referentiewaarden

De chemische en de ecologische toestand van wateren op basis van de KRW-doelstellingen voor 2027.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De chemische en ecologische toestand van alle wateren voldoen aan de KRW-doelstellingen

Oranje

De chemische en/of ecologische toestand van de wateren voldoen deels aan de KRW-doelstellingen

Rood

De chemische en ecologische toestand van de wateren voldoen nergens aan de KRW-doelstellingen

Beschermde soorten

Status gebruikte informatie

Kwalitatief:

  • NDFF-data

  • Gevolgen klimaatverandering soorten (OBN-onderzoek van Dorenbosch et al. (2022)

  • Expertjudgement

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement van van het belang van het rivierengebied voor sommige beschermde soorten.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

de staat van beschermde soorten is goed: er is sprake van een duurzame instandhouding van soorten en er zijn geen knelpunten.

Oranje

de staat van beschermde soorten is matig: er is geen sprake van een duurzame instandhouding van soorten en er zijn nog knelpunten.

Rood

de staat van beschermde soorten is slecht: er is geen sprake van een duurzame instandhouding van soorten en er zijn nog veel knelpunten

A4.7 Beoordelingsschaal Landschap, cultuurhistorie en archeologie

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie vindt plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Landschap, cultuurhistorie en archeologie

Status gebruikte informatie

Kwalitatief:

  • Verwachtingskaart uiterwaard rivierengebied [Rijksdienst voor cultureel erfgoed, 2022]

  • Beeld op de Rivieren. Ontwikkelperspectief voor de Maas en Rijntakken [WSP, Juni 2021]

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement mede op basis van verwachtingskaart uiterwaard rivierengebied, beeld op de rivieren en autonome ontwikkelingen

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Het rivierengebied is en blijft landschappelijke, cultuurhistorische en archeologische waardevol. De waarden zijn goed vertegenwoordigd, behouden, zichtbaar en van goede kwaliteit.

Oranje

De landschappelijke, cultuurhistorische en archeologische waarden van het rivierengebied staan onder druk.

Rood

De landschappelijke, cultuurhistorische en archeologische waarden van het rivierengebied zijn beperkt aanwezig, niet goed zichtbaar en van slechte kwaliteit.

A4.8 Beoordelingsschaal bodem en zout-indringing

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Bodemkwaliteit

Status gebruikte informatie

Kwalitatief:

  • Algemene bodemkwaliteit rivierengebied (Atlas van de Leefomgeving; bodemverontreinigingen, 2022 en bodemloket)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van bodemkwaliteitskaart

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De kwaliteit van de bodem en ondergrond in het rivierengebied is overal goed. Er zijn geen verontreinigingen aanwezig en het watervasthoudend vermogen en de vruchtbaarheid is goed.

Oranje

De kwaliteit van de bodem en ondergrond is matig. Verspreid in het riviergebied zijn verontreinigingen aanwezig.

Rood

De kwaliteit van de bodem en ondergrond is slecht. Er zijn veel verontreinigingen aanwezig en het watervasthoudend vermogen en de vruchtbaarheid is matig.

Zoutindringing

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Zoutconcentraties Stowa, 2022, (Deltafact zoutindringing)

  • Watertekort (Asselman et al., 2022a)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van zoutconcentraties en watertekort

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De mate van zout-indringing is goed. De zout-zoet overgang verschuift niet.

Oranje

De mate van zout-indringing is matig. De zout-zoet overgang verschuift in perioden van droogte (tijdelijk) meer landinwaarts.

Rood

De mate van zout-indringing is slecht. De zout-zoet overgang verschuift structureel meer landinwaarts.

A4.9 Beoordelingsschaal overige scheepvaart

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Nautische veiligheid

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Aantal significante scheepsongevallen (Rijkswaterstaat, 2019)

  • Bevaarbare breedte en waterdiepte

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement op basis van scheepsongevallen en bevaarbaarheid

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De nautische veiligheid is goed.

Oranje

De nautische veiligheid staat onder druk.

Rood

De nautische veiligheid is onvoldoende.

Doorvaarthoogte

Status gebruikte informatie

Kwantitatief:

  • Knelpunten in doorvaarthoogte (Klimaatbestendige netwerken: stresstest hoofdvaarwegennet – deelrapport hoog water, Rijkwaterstaat, 2022)

Beschikbare referentiewaarden

Norm voor doorvaarthoogte bij bruggen uit de CCR en Richtlijn rivieren

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Er is voldoende doorvaarthoogte bij bruggen tijdens hoog water. De benodigde doorvaarthoogte wordt op alle trajecten altijd gehaald.

Oranje

De doorvaarthoogte bij bruggen tijdens hoog water staat onder druk. De benodigde doorvaarthoogte wordt op diverse trajecten niet altijd gehaald.

Rood

Er is onvoldoende doorvaarthoogte bij bruggen tijdens hoog water. De benodigde doorvaarthoogte wordt op de meeste trajecten niet altijd gehaald.

A4.10 Beoordelingsschaal gebruiksfuncties rivierengebied

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie vindt plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Gebruiksfuncties

Status gebruikte informatie

Kwantitatieve en kwalitatief:

  • Aantal woningen in het niet-stromende deel van het rivierbed (clo.nl)

  • Recreatie in het rivierengebied (atlas van de regio)

  • Zoetwatertekorten (Asselman et al., 2022, Pouwels et al., 2021)

  • Overzicht buisleidingen (Atlas van de leefomgeving)

Beschikbare referentiewaarden

Expert judgement o.a. op basis van genoemde bronnen.

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

De huidige situatie/referentiesituatie voor de gebruiksfunctie is overal goed. Er zijn geen knelpunten.

Oranje

De huidige situatie/referentiesituatie voor de gebruiksfunctie is matig. Er treden op bepaalde momenten/locaties knelpunten op.

Rood

De huidige situatie/referentiesituatie voor de gebruiksfunctie is slecht. Er treden knelpunten op.

A4.11 Beoordelingsschaal duurzaamheid

De beoordeling van de huidige situatie en de referentiesituatie vindt plaats aan de hand van onderstaande schaallat.

Energie en grondstoffengebruik

Status gebruikte informatie

Kwantitatief en kwalitatief:

  • Broeikasgasemmissies (Raadgever et al., 2020).

Beschikbare referentiewaarden

Ambitie 100% klimaatneutraal en circulair

Schaallat kwaliteitsniveaus

Groen

Ingrepen, beheer en onderhoud in het rivierengebied vinden 100% klimaatneutraal en circulair plaats.

Oranje

Ingrepen, beheer en onderhoud in het rivierengebied vinden deels klimaatneutraal en circulair plaats.

Rood

Ingrepen, beheer en onderhoud in het rivierengebied vinden niet klimaatneutraal en circulair plaats.