Participatie en opbouw kennis

Maatschappelijke organisaties en andere overheden zijn zoveel mogelijk betrokken via bestaande overlegstructuren van o.a. het Deltaprogramma. Daarnaast is ook op onderstaande momenten het gesprek gevoerd over het programma:

  • Onder andere voor het Beeld op de Rivieren (BoR, 2021) zijn tijdens meerdere kleinschalige werksessies met betrokkenen en belangenvertegenwoordigers kennis, belangen, wensen en ideeën opgehaald, besproken en geïntegreerd.

  • Het onderzoeksrapport Systeembeschouwing Rijn en Maas (2022). Het rapport is gemaakt in opdracht van IRM en geschreven door rivierdeskundigen van overheden en kennisinstellingen. Ook is gebruik gemaakt van eerdere studies en onderzoeken naar de rivieren.

  • Ecologische systeemopgave.

Naast de kleinschalige werksessies, zijn andere programmabrede bijeenkomsten georganiseerd:

  • Startbijeenkomst begin 2020 in Fort Lent aan de Waal: ruim 200 vertegenwoordigers van overheden, belangenorganisaties, gebiedspartijen, bedrijven en kennisinstellingen kwamen die dag bijeen om ideeën, wensen en verwachtingen uit te wisselen.

  • Online Bouwplaats (www.bouwplaatsirm.nl) gelanceerd in het najaar van 2020 en geactualiseerd in 2021. Centrale plaats voor informatievoorziening.

  • Digitale nieuwsbrief IRM waarin ruim 800 abonnees (grotendeels professionals) op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen.

  • Digitale Bouwdag in november 2020, waar overheidspartners en belangenvertegenwoordigers o.a. reflecteerden op het Beeld op de Rivieren.

  • Sessies Deltacongres 2020, 2021, 2022 en 2023: voor bij het Deltaprogramma betrokken ambtenaren en bestuurders.

  • Webinars na stuurgroep voor betrokkenen: waarin het programmateam IRM terug- en vooruitblikte.

  • Informatie- en netwerkbijeenkomst april 2022, Watermuseum Arnhem: waarvoor 100 ambtelijk en maatschappelijk betrokkenen uitgenodigd waren om ze bij te praten over de herijking en gezamenlijk vooruitkeken.

  • Praktijknetwerkdagen (2022 en 2023) voor trekkers van de IRM-pilots.

  • Brede bijeenkomst 14 december 2022.

  • Informatiebijeenkomst 7 juni 2023.

  • Rijk-regiosessie 31 augustus 2023.

  • Bespreking met gerelateerde programma’s: Bestuurlijk Platform Zoetwater, Beleidsplatform Waterveiligheid, Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta, Bestuurlijk Platform IJsselmeergebied (bestuurlijk), Directeurenoverleg Rijnmond-Drechtsteden, Stuurgroep PAGW en Programmadirectie HWBP (ambtelijk) – najaar 2023.

Het programmateam IRM verzorgde toelichtingen of organiseerde reflectie bij bestaande overleggen van onder andere de taakgroepen van de Vereniging Nederlandse Riviergemeenten.

De bestaande ambtelijke en bestuurlijke overlegstructuren van de Deltaprogramma’s Maas en Rijn zijn benut voor toelichting en reflectie. Dit is ook op uitnodiging gebeurd bij de Klankbordgroep Maas en Adviesgroep Rijn waarin maatschappelijke vertegenwoordigers deelnemen.

Bouwstenen

Er is veel gedaan om de toekomst van de rivieren beter in beeld te krijgen. De informatie uit deze bouwstenen heeft geholpen om dit programma scherper te maken, maar is geen integraal onderdeel van het programma. De beleidskeuzes in dit programma zijn hetgeen waarover het Rijk een besluit heeft genomen. Op de volgende pagina is een overzicht opgenomen.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (januari 2020)

In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het programma IRM is de reikwijdte van de opdracht beschreven, het programmagebied en de mee te nemen beleidsdoelen. Ook is het detailniveau van het (milieu)onderzoek bepaald. De NRD is in 2020 voorgelegd aan de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage en gepubliceerd voor inspraak van belanghebbenden. Advies van de commissie (april 2020), zienswijzen en eventuele aanpassingen van de NRD zijn vastgelegd in de reactienota (oktober 2020, inclusief overzicht zienswijzen).

Beeld op de Rivieren (BoR, juni 2021)

In het Beeld op de Rivieren is gezamenlijk het gewenste ontwikkelperspectief voor de toekomst bepaald (2050 met doorkijk naar 2100). Door dit breder en in de juiste samenhang te bezien, is een richtinggevend perspectief ontwikkeld per riviertak.

Notitie realistische beleidsopties (NRB, juli 2021) en notitie Systeemknoppen (februari 2022)

Bodemligging & sedimenthuishouding en afvoer- & bergingscapaciteit zijn bepalende ‘systeemknoppen’ voor vele functies van het rivierengebied. Met het onderzoek in de NRB is onderzocht wat realistische instellingen zijn voor die beide keuzes. De NRB is een belangrijke bouwsteen geweest voor het bepalen van de alternatieven die in het plan-MER en de KKBA zijn onderzocht op doelbereik, (milieu)effecten en kosten en baten.

Systeembeschouwing Rijn en Maas (juli 2022)

De Systeembeschouwing Rijn en Maas is een onderzoeksrapport dat beschrijft hoe onze rivieren zich ontwikkelen en schetst mogelijke oplossingen om het riviersysteem toekomstbestendig te maken. Dankzij de Systeembeschouwing is meer kennis ontwikkeld over hoe onze rivieren als systeem werken en welke keuzen gemaakt moeten maken om dat systeem toekomstbestendig te maken.