Inleiding

Dit is het inleidend hoofdstuk voor het planMER voor het Programma Integraal Riviermanagement. Paragraaf 1.1 beschrijft bondig de aanleiding van het programma en wordt gevolgd door een toelichting van de bestuurlijke opdracht in paragraaf 1.2.

Integraal Riviermanagement

Het huidige Nederlandse rivierlandschap is na de laatste ijstijd (zo’n tienduizend jaar terug) ontstaan. De invloed van de mens op de rivieren begon in de Romeinse tijd en werd met elke ingreep groter.

Bestuurlijke opdracht

Op 4 juli 2019 is door het Bestuurlijk Overleg IRM (BO IRM) een bestuurlijke opdracht gegeven aan de Stuurgroep IRM (SG IRM), met daarin de producten die de SG IRM oplevert, de wijze van besluitvorming en de governance die daarvoor nodig is.

Waarom een milieueffectrapport

Een milieueffectrapportage (m.e.r.) brengt de milieugevolgen van een programma in beeld voordat er een besluit over wordt genomen.

De m.e.r.-procedure

De m.e.r.

Leeswijzer

Hoofdstuk 2 van dit planMER beschrijft waarom er een Integraal Programma Riviermanagement wordt opgesteld en wat de doelen zijn. Wat er wordt onderzocht in dit planMER, waaronder de alternatieven, is beschreven in hoofdstuk 3.

Integraal Programma Riviermanagement

Dit hoofdstuk gaat in op het Integraal Programma Riviermanagement. De rol van het programma onder de Omgevingswet wordt toegelicht in paragraaf 2.1.

De rol van het programma onder de Omgevingswet

Het Programma Integraal Riviermanagement (Programma IRM) is gericht op het rivierengebied en is een vrijwillig Programma gebaseerd op de Omgevingswet (artikel 3.5).

Het plan- en studiegebied

Het plangebied is het deel van het rivierengebied waar de opgaven voor IRM liggen en waar, op basis van de gebiedsuitwerkingen, maatregelen genomen kunnen worden voor die opgaven.

Probleemanalyse

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden en de gevolgen daarvan.

Toon meer resultaten